Няма свобода за враговете на свободата тази фраза произнася черният ангел

...
Няма свобода за враговете на свободата тази фраза произнася черният ангел
Коментари Харесай

Забрана на Възраждане? Има по-добри начини.

" Няма независимост за враговете на свободата "  тази фраза произнася черният ангел на революционния гнет, Антоан дьо Сент-Жюст, затрил доста врагове, до момента в който бил самичък гилотиниран на 27-годишна възраст. Сещам се за тази апория постоянно, когато демокрацията ни изпадне в рецесия: би трябвало ли да действаме демократично по отношение на тези, които отхвърлят демокрацията?

Как да постъпваме да вземем за пример с обществени представители, които злоупотребяват със свободното слово? Които да вземем за пример лъжат, че имунизациите против Ковид убиват, с което предизвикват гибелта на хиляди лековерни? Да наложим цензура? Повечето мои другари биха се възпротивили. Трябва да убеждаваме, ще кажат, тъй като цензурата неизбежно се обръща сама против себе си, сходно на гилотината за Сент-Жюст. Е добре, само че в цифровата джунгла точно лъжите са тези, които звучат най-силно и колкото повече спориш с тях, толкоз повече внимание им обръщат хората.

Заключени в абсурд

Разбирате, че мотивът за това разсъждение е явлението „ Възраждане “. „ Няма цивилен права за враговете на гражданските права “, би споделил един актуален якобинец.

Но би трябвало да бъдем доста по-внимателни, тъй като самата тази партия паразитира върху правилата на демократичната народна власт, която освен извършва волята на болшинството, само че и опазва малцинствата. И ето ни заключени в парадокса. Оставяме я да работи безнаказано и по този метод окуражаваме други безотговорни претенденти за популярност? Или - забраняваме я и с това изпълняваме стратегическия ѝ план, а точно да унищожи самия принцип на тази народна власт?

Има ли фашистки партии през днешния ден

Твърде елементарно - евентуално следвайки фамозния закон на Годуин, съгласно който всеки задоволително дълго воден спор неизбежно стига до Хитлер - обявихме „ Възраждане “ за фашистка партия. На което Костадинов върна обвиняването, като назова фашистки ръководещите партии от мейнстрийма, тъй като го забранявали. Все отново дано сме наясно, че даже в позите и приказките им да долавяме отгласи от 1930-те, пред определението следва да сложим едно „ нео- “.

Защото в нашия свят не може да има типичен фашизъм по простата причина, че няма маси за образуване. Ако щете междинната възраст на българина удари 45 години и искащите да маршируват във факелни шествия ще понижават. Съвременните придвижвания от този вид са нео-фашистки, доколкото дребни групи деятели разчитат на провокации, които да отзвучават по обществените мрежи. Едно проучване по време на последните избори сподели, че Костадинов (съвсем демократично!) участва в медиите два пъти повече от първия идващ претендент.

От скандал на скандал: по този начин се печели известност

Защото споделя рационални неща ли? Не, тъй като предизвика, основава медийни събития, които наивните му съперници се хващат да разясняват. И в този момент и опасността, че ще бъде измамен под отговорност за дейностите на шпицкомандите си, е нов мотив да му обърнем внимание. Ако има развой – идващ мотив. Ако го оправдаят – по-следващ и така нататък. Тъкмо с това се хранят нео-радикалите отляво и дясно през днешния ден. Който не следи международната политика, дано си напомни персонажа на Волен Сидеров, който по този начин припламваше от скандал на скандал.

За разлика от неразрешената през 2020 неонацистка „ Златна зора “, чиито водачи бяха пратени в пандиза, „ Възраждане “ към момента няма на съвестта си физическо ликвидиране. Затова и доста адвокати са скептични за това дали против тях могат да се подхващат съществени правосъдни дейности. И въпреки всичко над тях тежи едно тежко съмнение: те са на страната на Русия, която ни е оповестила за вражеска страна и насочва към нас нуклеарните си ракети. Можем единствено да гадаем дали службите ще потвърдят връзките им с Кремъл, а някои подозират даже самите тези служби, което затваря кръга.

Има ли тогава място в нашия парламент партия на национални предатели? Ако възприемаме настоящето състояние като война, несъмнено, не. Но изключително състояние у нас не е обявявано и ръководещите се пазят да го създадат. Нещо повече, благосклонности към врага има и в Българска социалистическа партия, и в президентското войнство – и от двете страни, прочее, заобикалят да осъждат строго Костадинов. Един удар против „ Възраждане “ рискува да консолидира русофилията, която съгласно мен електорално стига до една трета от електората.

Премерени законодателни стъпки

Безспорно не могат да се оставят без последствие хулиганските прояви на тази групировка. Чудя се, прочее, за какво полицията не се намеси по-сериозно, когато рисуваха „ евреи “ на онази бирария или блокираха кината в София и Варна. 45-годишният средностатистически българин не обича гамените, даже когато споделя пилонния национализъм на поляната в Рожен. Арестуваха ли някого, повдигнаха ли обвиняване с утежняващото събитие „ от ненавист “? Като че ли у нас има пробуждане в тази последната тенденция, само че към този момент рядко чуваме за наказани хомофоби или расисти.

Проф. Ивайло ДичевСнимка: Mina Ditcheva/DW

Безобразията на „ Възраждане “ в Народното събрание също допускат премерени, само че поредни законодателни стъпки (ако, несъмнено, ГЕРБ не реши да се заиграе с тях за някаква бъдеща подкрепа). Не се ангажирам да кажа какви законодателни стъпки тъкмо - дано ги измислят юристите, само че Народното събрание следва да се омиротвори, а не да става сцена за мерене на… метафорите. Това, което знам, е, че за голямо страдание на доста хора „ Възраждане “ няма по какъв начин да изчезне, а внезапните дейности против нея единствено ще отворят площад за други сходни нео-скандалджии.

С инструментите на правото

Скандирането на европейски полезности от наша страна единствено поражда контраскандиране на национал-аутистки от тяхна. Едно умерено и уверено опълчване, за което даде знак министър-председателят Денков, не просто може да спре безобразията на " Възраждане ", само че на първо място да ги изтласка от центъра на публичното внимание.

Защото правото има тази удивителна дарба да тушира споровете, да ги забавя, да лишава прочувствената им сила. Попаднала в орбитите му, „ Възраждане “ присъда по присъда ще се възстановява или ще престане да интересува хората.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР